Brief Encounters ’19

26 mei & 8 september
 
Ze duren vijf, tien, twintig minuten. Ze vinden plaats onder de beukenbomen, tussen de dennen, bij de spiegelvijver, het struikgewas, en ook midden op een lieflijke, open wei. En ze zijn schitterend. Lustwarande organiseert in 2019 voor de derde keer het programma Brief Encounters, een serie van twee keer drie performances. Zoals de naam al aangeeft, zijn Brief Encounters kortstondige, tijdelijke, soms als een mokerslag zo hard aankomende, soms ook efemere event sculptures. Deze event sculptures vinden in twee reeksen van drie plaats, op 26 mei en op 8 september.
 


Melanie Bonajo – performance Palais de Tokyo (2019)


Aan de eerste reeks, op 26 mei, deden Melanie Bonajo (NL), William Hunt (UK) en Grace Schwindt (De) mee. Geen van drieën is onbekend op het internationale performance-podium. Musicus/performer William Hunt, bekend van zijn vaak fysiek zeer uitdagende performances, liet in De Oude Warande een nieuw, woud-lopend alter ego de lucht in vliegen, begeleid door dansers en musici. De Nederlandse Bonajo leverde in haar nieuwste performance op indrukwekkende wijze commentaar op de manier waarop wij mensen ons verhouden tot dingen, planten, dieren en tot de ander. Grace Schwindt voerde een sprookjesachtige dans op met een paard, een ruiter en speciaal voor Lustwarande gemaakte acht glazen sculpturen die refereren aan de modernistische traditie.
 


William Hunt – when it’s gone, it’s gone (2019) detailGrace Schwindt – Frozen Dance (2019) detail


Tijdens de tweede reeks, op 8 september, zal Gosie Vervloessem (BE) door middel van een filmische performance-lezing het fenomeen horror garden verkennen. Over de andere deelnemende kunstenaars, Phoebe Collings-James & Last Yearz Interesting Negro (UK) en Tanja Ritterbex (NL) wordt tzt meer bericht.
 


Phoebe Collings-James & Last Yearz Interesting Negro
Courtesy of Rebecca Bellantoni, Phoebe Collings-James, Chloe Filani, Onyeka Igwe, Joy Labinjo, Last Yearz Interesting Negro and Cafe Oto, Photo:Dimitri DjuricTanja Ritterbex – Bison Caravan (2017)


 
De kunstenaars die aan Brief Encounters meedoen, zijn door curatoren Chris Driessen en Lucette ter Borg geselecteerd vanwege hun aandacht voor gender, feminisme, ‘zwart’ bewustzijn, eco-bewustzijn, kunsthistorische machtsstructuren én het vermogen om die ideeën in visueel interessante beelden uiteen te zetten. In de experimentele, openbare ruimte van Lustwarande zullen deze performances heviger dan in een museum te ervaren zijn.
 
Chris Driessen is artistiek directeur van Lustwarande. Lucette ter Borg is onafhankelijk curator, schrijver en kunstcritica voor NRC Handelsblad.
 


Gosie Vervloessem – The Horror Garden (2018)